Echografie in de huisartsenpraktijk

Als huisarts staat u in de eerstelijnszorg. U bent een belangrijke schakel voor de rest van de zorgsector. Echografie voor huisartsen, ook wel bekend als point-of-care echografie (POCUS), is een snelgroeiend diagnostisch hulpmiddel binnen de huisartsenpraktijk. Het stelt u als huisarts in staat om snel en direct beeldvormend onderzoek uit te voeren. Resultaat: snellere en nauwkeuriger diagnoses, gerichtere behandelingen en doorverwijzingen naar andere zorgverlener.

POCUS

POCUS staat voor Point-Of-Care Ultrasonography en is gedefinieerd als doelgerichte echografie, gebruikt als bedside diagnostisch of procedureel hulpmiddel - om op een snelle manier enkele anatomische structuren te scannen en te evalueren - uitgevoerd door medische professionals die niet primair als beeldvormingsspecialist opgeleid zijn. Of dat nu in een modern ziekenhuis is, in een ambulance of in een afgelegen dorp, zonder afhankelijk te zijn van een radiologie afdeling. Dus ook in de huisartsenpraktijk!

ABDOMINALE GYNAECOLOGIE MSK
lever: vergroting, galstuwing, tumoren, metastasen uterus: positie IUD (Mirenaspiraal ® ) bursitis
galblaas: stenen, stuwing vaststelling van de zwangerschap en van de termijn fascitis plantaris
nieren: stenen, stuwing, cysten, tumoren hartactie van de foetus tendinopathieën
bijnieren: vergroting, tumoren meerlingendiagnostiek rupturen
pancreas: stenen, stuwing, tumoren liggingsafwijkingen van de foetus cystes
aorta: aneurysmata bekkenanatomie, -pathologie epicondylitis mediaal, lateraal
lymfeklieren: vergroting tumoren artritis
darmen: ileus, IBS beeld calcificaties

Non-invasieve diagnostische tool

Met deze non-invasieve methode onderzoekt en evalueert u snel en gemakkelijk een heleboel structuren. Én wel op een patiënt-comfortabele manier. U vindt vlot een echografisch antwoord op vragen als: zijn er galstenen aanwezig? Is er een aorta-aneurysmata te vinden? Ziet deze lever er pathologisch uit? Zijn er ik musculoskeletale aandoeningen? … De mogelijkheden van echografisch onderzoek zijn uitgebreid en blijven zich ontwikkelen.

Echografie: 4 grote domeinen

  • musculoskeletaal
  • abdominaal
  • thoracaal (mammografie en cardiaal).
  • cervicaal


Waarom echografie in de huisartsenpraktijk?

Echografie mag en/of kan protocollaire onderzoeken niet vervangen, maar dient als extra diagnostische tool om uw klinisch onderzoek kracht bij te zetten.

En uw patiënten?
Die weten exact waar zij aan toe zijn. Bevraging onder patiënten heeft aangetoond dat zij het erg op prijs stellen wanneer er een echo gemaakt wordt van hun klachten. Zo zorgt echografie ervoor dat uw patiënten hun probleem beter begrijpen en daardoor beter om kunnen gaan met de klachten. Een win-win situatie dus.

VOORNAAMSTE PRO'S

  • Verbeteren van uw klinisch redeneerproces - en onderzoek
  • Grote diagnostische zekerheid
  • Meer patiënten tevredenheid
  • Professionele voldoening als arts
  • Reductie van de totaalkost en gemiddelde kost voor de patiënt doordat  aantal verwijzingen en spoedaanmeldingen reduceert
  • Differentiatie en onderscheid ten overstaan van confraters

BARTHELS KIEST VOOR 2 GAME CHANGERS IN DE WERELD VAN DE ECHOGRAFIE-APPARATUUR: VINNO EN CLARIUS

De keuze voor een echografie-apparaat is een uitdagende taak, gezien het brede scala aan beschikbare opties op de markt. Verschillende merken, maten, probes, en functionaliteiten maken de beslissing niet eenvoudig. Om u te helpen bij uw keuze, bieden wij u een gevarieerd gamma aan, geschikt voor diverse behoeften en gebruikersniveaus. Wij werken nauw samen met twee vooraanstaande merken in de snel evoluerende wereld van echografie: Vinno en Clarius.

Waarom kiezen voor Vinno?

Vinno onderscheidt zich door zijn baanbrekende technologie, die resulteert in aanzienlijke verbeteringen in beeldkwaliteit en interpretatiegemak.

De voordelen van Vinno echografie zijn onder andere:

  • betaalbaarheid: Vinno streeft ernaar echografie toegankelijk te maken voor een breder scala aan medische professionals.
  • gebruiksvriendelijkheid: intuïtieve bediening en aanpasbare presets zorgen voor een persoonlijke ervaring. 
  • Pure Wave probe technologie:  hiermee wordt diepere penetratie en hoge dopplersensitiviteit bereikt.


Modellen
Vinno biedt zowel mobiele (Vinno 5 Vinno 6) als trolley-modellen (Vinno E35) aan.


Probes
De beschikbaarheid van verschillende soorten probes (optioneel), zoals lineaire, musculoskeletale, transvaginale, enzovoort, verbreedt aanzienlijk de reikwijdte van mogelijke onderzoeken die met deze echografietoestellen kunnen worden uitgevoerd.

Waarom kiezen voor Clarius?

Clarius onderscheidt zich door draadloze handheld-apparaten die hoogwaardige echografie leveren, waar en wanneer u die nodig heeft.

Breed scala professionals

Het aanbod van Clarius, met zijn verschillende lichtgewicht hand-held toestellen, (lineaire, abdominale of gecombineerde opties) is geschikt iedere medische professional.


De veelzijdigheid van de toestellen maakt ze geschikt voor diverse toepassingen, van snelle point-of-care-diagnostiek tot gedetailleerdere diagnostische procedures, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor verschillende medische specialiteiten en settings


Door complexe functies te vervangen door AI, levert de Clarius Ultrasound-app automatisch de beste beeldkwaliteit in zijn klasse in combinatie met een gebruiksvriendelijke app voor uw iOS- of Android toestel.

Scannen wordt snel, betrouwbaar en gemakkelijk!

  • draadloos: stevige verbinding, totale vrijheid, zonder snoeren zijn reiniging en desinfectie eenvoudig en snel.
  • Clarius Cloud: beheer uw onderzoeken en verzamel data overal en altijd met onbeperkte Clarius Cloud opslag.
  • gebruiksvriendelijk: AI-aangedreven app voor uw Apple of Android levert automatisch de beste beeldvorming.
  • hoge definitie: kunstmatige intelligentie, 8 bundelvormers en 192 piëzo-elektrische elementen zorgen voor de beste beeldvorming in zijn klasse. Door de hoge frequentie maakt u duidelijke hoge-resolutiebeelden.
  • ultra-draagbaar: ideaal voor kleine ruimtes en voor onderweg, Clarius HD3 past in uw zak, u neemt hem overal mee naartoe!

Besluit

Kortom, de keuze tussen Vinno en Clarius hangt af van uw specifieke behoeften, voorkeuren en de aard van uw praktijk. Beide merken bieden geavanceerde technologieën en oplossingen die u helpen bij het leveren van een hoogwaardige echografische diagnostiek.


Interesse? Vragen? Een demonstratie?

Contacteer uw regionale vertegenwoordiger.


Wenst u een professionele opleiding echografie te volgen?


Ontdek onze actuele opleidingen op onze Academie-pagina en neem de eerste stap op weg naar medisch succes!