Waarom kiezen voor een autoclaaf ?

Als arts kent u als geen ander het belang van sterilisatie. Kritische instrumenten die in aanraking komen met weefsels, organen of lichaamsvocht brengen een hoog besmettingsrisico met zich mee. Sterilisatie is een proces dat alle micro-organismen op of in een voorwerp doodt, zodat het besmettingsrisico tot een minimum wordt herleid.

Autoclaaf versus heteluchtoven

Een effectieve sterilisatiemethode is sterilisatie door verhitting, waarbij we een onderscheid maken tussen sterilisatie door vochtige hitte (stoomsterilisatie) en sterilisatie door hete lucht. Gezien de hoge eisen die aan een sterilisatieproces worden gesteld, verdient gebruik van een stoomsterilisator (autoclaaf) de voorkeur boven een heteluchtoven:
  • Sommige micro-organismen zijn moeilijk te bestrijden. Hoe kleiner het organisme, hoe moeilijker. Vochtige hitte wordt algemeen gezien als het meest effectief. Met name prionen kunnen effectief gedood worden d.m.v. stoom. Ook het humane papilloma virus (HPV) dat vaak voorkomt op speculums en uterussondes is, behalve in de autoclaaf, zeer moeilijk te elimineren.
  • Stoomsterilisatie gebeurt bij een lagere temperatuur dan sterilisatie met hete lucht. Bijgevolg is het stoom sterilisatieproces korter en is er minder kans op slijtage van uw instrumentarium.
  • Om een goede sterilisatie te garanderen, moet het sterilisatieproces zodanig ingericht zijn dat het steriliserend agens alle te steriliseren oppervlakken kan bereiken. Hoe complexer het instrument, hoe moeilijker het valt te steriliseren. 
  • Anders dan bij hete lucht, werkt een autoclaaf (klasse B) met opeenvolgende fasen die lucht onttrekken en vervolgens stoom injecteren. De luchtledigheid die zo ontstaat, zorgt ervoor dat de stoom ook tot aan de moeilijk bereikbare plaatsen geraakt. Complexe instrumenten (bijv. vaginale specula) kunnen dus met een autoclaaf klasse B optimaal gesteriliseerd worden.
  • Hete lucht sterilisatie wordt niet langer aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad (HGR). De sterilisatie door middel van vochtige hitte met verzadigde stoom onder druk is aanbevolen omdat dit proces het meest betrouwbaar, gemakkelijkst te valideren en te controleren is. Het is bijgevolg de eerste keuze voor medische hulpmiddelen die bestand zijn tegen vacuüm, vocht, hoge temperaturen en hoge druk.

Sterilisatie klassen - Autoclaaf klasse B

Er bestaan verschillende klassen van autoclaven. Werkt u als arts met holle of gecompliceerde instrumenten? Dan heeft u minimaal een vacuüm sterilisator nodig. Dit omdat uw toestel in staat moet zijn om vacuüm te steriliseren.

  • Wij raden u aan om te kiezen voor een klasse B sterilisator. Dit is de hoogste klasse met gefractioneerd voor- en na vacuüm. Met een sterilisator klasse B kan u eender welk instrument steriliseren. Met een lagere klasse moet u rekening houden met de massa van de lading. Wanneer we kijken naar besmettingsrisico’s krijgt een sterilisator van klasse B dus de voorkeur.
  • Tenslotte maken wij u attent op de Europese richtlijn. Zij geeft aan dat klasse B sterilisatoren het meest geschikt zijn. De investering in een sterilisator is aanzienlijk, daarom is het goed om deze richtlijn in het achterhoofd te houden.

Barthels kiest voor Midmark sterilisatoren

Midmark sterilisatoren worden gekenmerkt door een snelle, geavanceerde en gepatenteerde technologie
  • Hoge betrouwbaarheid, snelle cyclustijden, gebruiksvriendelijkheid en een stijlvol Italiaans design staan centraal. 
  • Verkrijgbaar in klasse B en in maten variërend van 6 tot 60 liter, de perfecte oplossing voor élke praktijk!
Betrouwbaar
  • Midmark sterilisatoren gaan langer mee dankzij onderdelen van topkwaliteit, volledig gemaakt in Europa met enkel Europese  onderdelen. 
  • Bovendien zijn ze handgemaakt, geen massaproductie. Kwaliteit is dus gegarandeerd.
Perfect voor uw behoeften
  • Midmark heeft sterilisatoren van klasse B met kamers van 6, 18, 23 of 60 liter. Geschikt voor iedere hoeveelheid.
Efficiënt 
  • Meer dan 10 vooraf ingestelde gevalideerde sterilisatieprogramma’s zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk en een optimaal rendement (aankoop toestel en verbruik inbegrepen = gemiddeld minder dan € 1/cyclus).
Kortere cycli, langere levensduur
  • Onze gevalideerde en snellere programma’s garanderen een lange levensduur van uw sterilisator. 
  • De sterilisatietijd is flexibel en afhankelijk van het gekozen programma en de te steriliseren massa.
Probleemvrij
  • Een intelligent zelf controlerend systeem waarschuwt wanneer onderhoud nodig is.
Veilig en eenvoudig
  • Meerdere sensoren controleren de werkparameters en passen de cyclustijden aan de interne en externe omstandigheden aan. Complex product, eenvoudig in gebruik.